Elégedett lámpái fényével?

2013.02.02 18:28

 Éjszakai vezetésnél fontos, hogy fényszórónk jól megvilágítsa az utat és környezetét. Ha azt tapasztaljuk, hogy a fényerő már nem a régi, tegyünk ellene, mert biztonságunk forog kockán. Az okok a következők lehetnek:

  1.  
  •  

 

 

  • A fényszórónk izzói elöregedtek. A izzó élete utolsó szakaszában akár 40%-ot is képes veszíteni fényerejéból. Ilyenkor már érdemes cserélni akkor is, ha még nem égett ki. Többen használnak nagyobb teljesítményű izzókat, mint ami gyárilag az autóban van (pl 60 w helyett 100 w-ost). Ilyenkor sajnos  néhány típusnál szétég a fényváltó kapcsoló érintkezője, vagy az izzó műanyag házas csatlakozója. Ehelyett ajánljuk az úgynevezett "MegaLight" izzókat, melyek azonos áramfelvétel mellett +30% ill. +60% fényt bocsátanak ki magukból. Tehát ezzel megkíméljük az elekrtomos rendszert a károsodástól, de növeltük a fényerőt.

 

  • A fényszóró külső felülete bemattult. Főleg műanyag házas fényszóróknál fordul elő és nagyon le tudja rontani a világítás hatékonyságát. Erre megoldás a lámpatest géppel való felpolírozása. Viszonylag gyors megoldás, a lámpa kiszerelése nélkül elvégezhető és azonnali eredményt ad.

 

  • A lámpatest belsejében a foncsor bemattult. Ilyenkor csak a lámpa csere lehet az egyetlen megoldás. Itt fel kell hívnom tisztelt olvasóink figyelmét, hogy nagyon sok típushoz kaphatók olcsó utángyártott lámpatestek, amelyek szinte használhatatlanok. Némelyikkel lehetelen a fényszóró beállítást elvégezni, mert már a lámpa fókusza sem a helyén van . Ez esetben a minőségi gyártók (pl. Hella, Bosch) termékeit ajálnljuk, amelyek drágábban, de a fényük megegyezik egy szalonból kigördült új autó fényével.