Látni és látszani

2013.10.22 21:01

 

Közúti ellenőrzések az akció alatt

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság 2013. október 1-től december 15-ig Magyarországon immár második alkalommal országos fokozott közúti ellenőrzést hajt végre, ahol teljes körűen és kiemelten vizsgálják a személy-, illetve haszongépjárművek és motorkerékpárok világítását, láthatóságát.

 

 2012-ben indult útjára a Látni és látszani nevet viselő országos baleset-megelőzési kampány, amely az idén is folytatódik.
 A járművek egyik legfontosabb eleme a világítás, ezért az baleset-megelőzés szempontjából is kiemelten fontos. Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság újra felkészülési időszakot hirdet a fokozott világítás-ellenőrzés előtt. 2013. október 1. és december 15. között mindenkinek lehetősége van betérni egy, az akcióban részt vevő szervizbe, ahol díjmentesen átvizsgálják a jármű világítástechnikai berendezéseit. Ebben az évben szervízünk, a Bereczk Autóvillamosság is csatlakozott az akcióhoz, nálunk is elvégeztetheti az ellenőrzést.


A „Látni és látszani” kampány az autósokért van! A rendőrség célja a minél biztonságosabb közlekedés, a látási viszonyok javulása, a gyorsabb ellenőrzés elérése. Az akcióban részt vevő autósok ugyanis igazolólapot kapnak a regisztrált szervizektől, amelyet az igazoltató rendőrnek kell bemutatni az ellenőrzés során. A rendőrségi közúti gépjárművilágítás-ellenőrzésnél könnyített lehet az eljárás, ha az autós az előzetes átvizsgálást igazoló lapját bemutatja.
 A tél közeledtével kiemelten fontos a látás és a láthatóság kérdése, ugyanis jelentősen romlanak a látási viszonyok és hosszabb a sötétedés utáni időszak is. Így minden autós saját érdeke is, hogy átvizsgáltassa gépjárművét. Ehhez pedig egy díjmentes akciónál jobb alkalmat keresve sem talál! 

 

 A fent említett átvizsgálás tehát ingyenes az akció alatt és ha minden rendben, akkor kiállítjuk az igazolólapot. Ha hiányosságot találunk, felhívjuk az autós figyelmét és természetesen kijavítjuk a hibát térítés ellenében, ha Ön ezt kéri.
 
Ellenőrzési szakasz kezdete: 2013. október 1.
Rendőri ellenőrzés kezdete: 2013. november 7. 
Ellenőrzési szakasz vége: december 15.

 
 
A következő néhány perces videóból megtudhatja, mit vizsgálunk az autón az igazolás kiadása előtt.