A gyakran kiégő izzókról néhány gondolat

2013.02.02 18:29

 Mióta KRESZ előírás, hogy lakott területen kívül kötelező a tompított fényszóró használata, természetes módon a gépkocsi izzói is gyakrabban szorulnak cserére a sűrűbb használat miatt. Sajnos néhány típusnál azt tapasztaltuk, hogy a tompított fény izzója nagyon rövid élettartamú (1-2 hónap után kiég). Ezekben az esetekben a következő dolgokra gyanakodhatunk:

 

  • A gépjármű generátora nem működik megfelelően, túl magas a töltőfeszültség. Emiatt idő előtt tönkremegy az izzó, de minden más elektromos egység is károsodhat az autón, ezért érdemes felülvizsgáltatni.   

                                                                                                                                                                                     

  • A lámpa foncsora a kelleténél jobban mozog a házban, így az állandó rezgés teszi tönkre az égő izzószálát. Ebben az esetben utána kell járni, hogy mi okozza a lazulást a lámpatestben. Néha egy kipattant állítócsavar fej, vagy törés a hiba oka. Sajnos van néhány típus, amelynél gyárilag "hanyagul lazán" sikerül illeszteni a foncsort a házba. Ezeknél a típusoknál ajánljuk az úgynevezett "Long Life" izzókat, melyeket megnövelt élettartamra terveztek.

 

  • A kereskedelmi forgalomban sajnos kapható néhány nagyon gyenge minőségű izzó, nagyrészt távol keletről érkeznek. Ezekkel elég rossz tapasztalatokat szereztünk (ezeket csak kiszereltük, be soha). Volt olyan amin az üveg helyett valami műanyag volt és a hőtől elhajlott és elolvadt az egész izzó. Azt tanácsoljuk, hogy csak neves, ismert márkájú izzókat használjon! Mi a Hella és Tungsram termékeit használjuk és ajánljuk.