Amikor az Opel kulcs nem fordul el a gyújtáskapcsolóban

2013.03.20 19:48

  

Opel Astra, Corsa, Vectra, stb. típusoknál gyakran előforduló probléma a gyújtáskapcsoló zárhenger hibája. Ilyenkor a kulcs nem akar elfordulni a kormányoszlop zárhengerében. Ez elég kellemetlen hiba, mert bezár a kormányzár és tulajdonos nem tudja beindítani az autót. Egyértelmű, hogy ilyenkor az autót szervízbe kell vinni. De hogyan? A kocsi nem indul, a kormányzár bezárt, tehát vontatni sem lehet. Ez általában nem otthon a garázsban történik, hanem váratlanul valamelyik áruház parkolójában, vagy valahol az út szélén.

Erre az esetre szeretnék egy apró tanácsot adni, hogy mit kell ilyenkor tennie, hogy el tudjon jutni hozzánk, vagy a legközelebbi szervízbe.

  • Ha a kulcs nem fordul el, fordítsa el a kormányt addig, amíg a kormányzár be nem akad.
  • Ilyenkor a kormány csak néhány centit mozdul ide-oda. Bal kezével fogja meg a kormánykereket és kezdje el erőszakosan rángatni azt jobbra-balra, mintha el akarná törni a kormányzár reteszét!
  • Ezzel egy időben a jobb kezével folyamatosan tartsa a kulcsot feszítve a gyújtáskapcsolóban, mintha rá akarna adni a gyújtást.
  • Ha ezt kitartóan csinálja, az esetek 90%-ában még egyszer elfordul a kulcs. Akkor amikor már nem is várja. A kormányoszlopon keltett rezonancia kioldja a zárhenger szorulását. 

 Ezek után természetesen szükséges a kulcs + zárhenger cseréje, ami az indításgátlót nem érinti, a kulcsban lévő transzponder átrakható az új kulcsba. Annyi még a dolog érdekessége, hogy ez a hiba legtöbbször nyári kánikulában fordul elő. Minél melegebb van, annál több ilyen hibával találkozunk. 

 A javítás ára (anyag+munkadíj) kb. 10-13.000 Ft típustól függően.