A kuplung hibáiról általában

2013.02.03 22:13

 A kuplung, vagy szakszerű nevén tengelykapcsoló hivatott oldható kapcsolatot biztosítani a motor és a sebességváltó között. Honnan tudhatja a hétköznapi autós, hogy valami gond van ezzel a szerkezettel és szerelőhöz kell fordulnia?

 

 

 

 

  • Ha azt tapasztalja, hogy eleinte csak emelkedőn, később már sík úton is felpörög a motor anélkül, hogy a hajtást átadná az autó kerekeinek. Erre mondják, hogy "csúszik" a kuplung. A mai autókon átlagosan 100.000 és 250.000 km futásteljesítmény után számíthatunk erre, bár láttunk már ettől lényegesen eltérő km értéket. Nagyban függ a használat módjától.
  • Ha hirtelen egyik pillanatról a másikra csak "reccsenve" veszi az autó a fokozatokat. Ilyenkor valószinű, hogy eltört a kuplungszerkezet tányérrugója. Ez párosulhat szintén csúszó kuplunggal.

 

Mindkét esetben a kuplung megérett a cserére. Azt fontos megjegyezni, hogy ennek a szerkezetnek az alkatrészeit csak együtt, azaz készletben szabad cserélni. Ez azt jelenti, hogy a készletbe tartozik:

 

  1. Kuplungtárcsa
  2. Kinyomószerkezet
  3. Nyomcsapágy

 

 Ez a három alkatrész egyforma élettartamra van tervezve, egyszerre kell őket cserélni, már csak azért is, mert a kuplung csere elég időigényes munka (átlagosan 8 óra) és senkinek sem kifizetődő, ha a kuplung minden egyes alkatrészének hibájakor ezt a hosszadalmas munkát újból és újból el kell végezni. Ha az Ön autója ilyen esetben kap egy új kuplung szetet (tehát készletet), akkor biztos lehet abban, hogy ezzel ugyanannyi kilométert fog tudni autózni problémamentesen, mint előtte a régivel.